Spring naar inhoud

Wijnhuizen

Dit zijn de wijnhuizen waar Icarius Wijnen mee werkt.

Duitsland

Binz + Bratt

Het verhaal van BINZ + BRATT zou een eeuw oud kunnen zijn. Destijds was er een Mr. Binz in Duitsland en een Mr. Bratt in Zweden, die beiden voorstander waren van een gematigde consumptie van wijn en alcohol. Dr. Carl Binz (Londen 1832-1913) was de eerste die tijdens klinische studie de positieve gevolgen van gematigd alcoholgebruik zag. Dr. Ivan Bratt (1878 1956) op zijn beurt, was de grondlegger van het wijnmonopolie in Zweden. Dat streeft naar hoge kwaliteit en pleit voor de matige consumptie. Of beide heren elkaar gekend hebben is niet zeker, maar dat ze tegelijkertijd hetzelfde doel nastreefden wel. 

Nu, zo’n honderd jaar later is er weer een Mr. Binz in Duitsland en een Mr. Bratt in Zweden. Joachim Binz, geboren in 1965 in Trier, is sinds 1982 actief in de wijnhandel. Op de leeftijd van 35 jaar vestigde hij zich in Wiesbaden met een bedrijf dat alleen Duitse wijnen van hoge kwaliteit exporteerde. Thomas Bratt, geboren in 1954 in Storfors, gooide zijn carrièreroer om toen hij 39 jaar was. Hij begon toen een importbedrijf van wijn, dat in Zweden inmiddels zeer hoog staat aangeschreven.

Joachim en Thomas leerden elkaar kennen in de vroege jaren negentig. Dat leverde een bloeiende zakelijke relatie op en later ook een vriendschappelijke. Samen wilden ze een kleine maar goed doordachte wijncollectie maken met enkele van Duitsland’s beste wijnmakers. En zo geschiede. De eerste BINZ + BRATT wijnen werden in 2008 verkocht.

http://binz-bratt.com

Neiss

In 1959 nam Ludi Neiss het akkerbouwbedrijf van zijn ouders over. Hij schakelde in de jaren zeventig met zijn Christine over op de teelt van druiven en de productie van wijn.

Sinds zoon Axel in 1997, na zijn oenologieopleiding in Giessenheim het stokje over nam hoort het bedrijf bij de top. Axel bracht dan ook fundamentele verbeteringen aan; hij koos uitmuntende wijngaarden in de Pfalz, experimenteerde met nieuwe druivenvariëteiten en past de modernste technieken in wijngaard en wijnkelder toe. Uit zijn kelder komen enkel bijzondere en zuivere wijnen.

http://www.weingut-neiss.de/

Chili

Quintay

Opgericht door producenten met een passie voor de Casablanca vallei en zijn wijnen. Felipe Aldunate, Peter burger, Hernán Gómez, Pablo Gómez, Edmundo Eluchans, Jaime Charles, Felipe Larraín, Felipe Morandé, Richard Macaire, Osvaldo Perez, de Rencoret familie en Jose Manuel Urenda, alle lokale zakenlieden (en ook bekend als “the Casablanca Boys”) en die achter de gemeenschappelijke doelstelling van profiteren van Chili’s principe cool-klimaat vallei en de wijnen die het produceert, alle zich ertoe verbonden te bottelen van de zuiverheid van de vallei. Temidden van de alluviale middenin de Casablanca vallei maar ook spanning op de vallei van Leyda, Chili’s meest erkende koele klimaat wijnbouwregio’s, rijkelijk adembenemend in hun schoonheid, vindt u de wijngaarden die de reputatie van de Chileense witte wijnen op het wereldtoneel zijn gegroeid.

http://www.quintay.com/

Tutunjian Vineyards

Apalta is gelegen in het centrum van de Colchagua vallei, een paar kilometer van de stad van Santa Cruz. De Apalta-vallei bestaat uit 800 hectare voor druiven en andere gewassen. Deze vallei wordt gekenmerkt door zijn uitstekende voorwaarden voor de ontwikkeling van wijndruiven, die blijkt uit de grote wijnen die zijn geproduceerd in het gebied. Dit heeft geleid tot de vallei van de Apalta wordt bekend als de “vallei gezegend door de hand van God”.  De geschiedenis van ons bedrijf begon 11 jaar geleden, toen de succesvolle Amerikaanse zakenman Edward Tutunjian op vakantie in Chili was. Hij viel in liefde met het land en met zijn geweldige wijnen. Tijdens deze reis, hij besloten om te investeren in Chili en verworven zijn eerste wijngaard ¨La Pancora¨ genoemd. Het is gelegen in de 7de regio, in de buurt van Tricao in de prestigieuze Curico vallei. Sinds vorig jaar is Benjamin Mei verantwoordelijk voor het wijnmaken.

http://www.apaltagua.com


Frankrijk

Domaine d’Aupilhac

Domaine d’Aupilhac ligt in Montpeyroux, ongeveer 36 km ten noordwesten van Montpellier. Deze cave is  opgericht in 1989 en ligt in het hart van het dorp. Al meer dan vijf generaties verbouwt de familie druiven. Die druiven groeien voor een deel op zuidelijke “terrassen” met de naam “Aupilhac”. Dit zijn voornamelijk mourvèdre en carignan, maar een beetje syrah, grenache en cinsault groeit hier ook. De andere wijngaarden zijn de noord-noord-westelijke “Les Cocalières” op een hoogte van ongeveer 350m. Daar heerst syrah, naast mourvèdre en grenache. Op de noordelijke hellingen staan de  vier witte druiven erkend door de Coteaux du Languedoc: roussanne, marsanne, grenache en witte rolle (Vermentino).
Aupilhac ploegt het land regelmatig. Dit dwingt de wortels diep naar beneden in de koele ondergrond en dat beschermt ze tegen droogte. Ze behandelt het land (“terroir”), met groot respect en wil absoluut haar natuurlijke balans  handhaven. Aupilhac heeft een Ecocert-certificaat voor het hele domein en stapt momenteel over op de bio-dynamische cultuur. Ze oogst de druiven met de hand. Hierbij controleren ze streng of de schillen rijp genoeg zijn en de  beste aroma’s en kleur-extractie waarborgen, alsook zijdeachtige tannines, zonder bittere kantjes. De jonge wijnstokken krijgen een uitgebreide groene oogst. Dat helpt de ontwikkeling van de wortels en voorkomt dat ze lijden onder hitte. Gisten van het eigen domein zorgen als vanzelf voor de fermentatie van de druiven. De wijnen rijpen in vaten en tonnen in de ondergrondse kelder. De wijnen gaan ongefilterd op fles. Zoals wijnmaker Sylvaín Fadat Aupilhac het zegt: het werk in de wijngaard heeft veel meer invloed op de kwaliteit van een wijn, dan wat er in de kelders gebeurt.

http://www.aupilhac.com

Bérèche & Fils

De opkomst van kleine champagnehuizen van uitstekende kwaliteit is niet meer te stuiten. Jonge, goed opgeleide en kwaliteitsbewuste wijnboeren breken met het verleden en kiezen voor een eigen wijn met een eigen signatuur, veelal op basis van biologische wijnbouw. Zo ook Raphael Bérèche, nog maar net 27 jaar oud. Zijn ouders maakten zelf wat wijnen voor de lokale markt en verkochten een deel van hun fruit aan de ‘Grote Merken’. Nadat Raphael zijn stages bij ondermeer Jacques Selosse had afgerond wist hij het zeker, dit wil ik ook! Sinds 2008 maakt hij thuis de wijnen en transformeert de wijngaarden naar 100% biologisch-dynamisch. De 80.000 flessen die Bérèche jaarlijks maakt, zijn nu al schaars. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn ze ware wannahaves.

http://www.champagne-bereche-et-fils.com

Domaine Bergon

Domaine Bergon maakt een mondern gamma aan wijnen van vooral lokale druiven. Domaine Bergon en Comtesse Marion zijn domeinen van de gebroeders Vic. De broers en andere familieleden hebben ieder hun eigen wijndomein maar bundelen hun krachten om moderne en marktgerichte wijnen te maken. Zie ook Domaines Vic.

Domaine Bouchié-Chatellier

Zoon Bouchié leidt dit domein samen met zijn vader en dat betekent dat nu de vierde generatie zich over de wijn en wijngaarden ontfermt. Chatellier is de naam van de wijnbouwersfamilie waarmee de familie Bouchié lang geleden fuseerden. Hun wijngaarden liggen deels op het hoogste punt van het dorpje Chatellain (Pouilly-sur-Loire). Daar heb je een van de mooiste uitzichten over het Loiredal en tevens de beste wijngronden met veel vuursteen en kalk. Ze bezitten in totaal 22 hectare met vooral sauvignon blanc en een klein deel oude stokken chasselas doré. Dit domein noemt met ook wel La Renardière, naar de vossen die leefden in de bossen die aan de wijngaarden grenzen. Een van de cuvées is hiernaar vernoemd.

http://www.la-renardiere.fr/

H. Bouzereau-Gruère & Filles

Dit domein verenigt twee wijnfamilies. Hubert behoort tot de zevende generatie wijnmakers Bouzereau uit Meursault en de familie van Marie-France Gruère komt uit Chassagne-Montrachet. In 1970 begonnen zij samen hun eigen domein. Nu staan dochters Marie-Laure en Marie-Anne aan het roer. Beiden deden eerst een talenstudie, maar verloren toch hun hart aan het wijndomein en volgden de opleiding tot wijnmaker in Dijon. De wijnen van deze bescheiden dames springen in het oog door hun verfijnde, minerale terroirstijl zonder rol voor nieuw houtaroma’s. Het Domaine Bouzereau ligt in Meursault, hoofdstad van de fijnste witte wijnen.

Mas des Caprices

Mas des Caprices is het verhaal van Mireille en Pierre Mann uit de Elzas.  Beiden zijn afkomstig uit een geslacht van wijnboeren. Samen hadden ze tien jaar lang een restaurant in de buurt van Colmar, maar verlangden terug naar de wijngaarden. Retour aux sources staat vaak op hun etiketten en betekent terug naar de bron. Om die bron te bereiken gooiden ze het roer om en vertrokken richting Roussillon. Goede wijngaarden in de Elzas waren gewoonweg onevenredig duur. Mas des Caprices betekent in het Frans domein van de opwelling of bokkesprong en verwijst naar hun keuze.

Aan de kust op een soort landtong vonden ze een uitzonderlijke prachtige plek om op biologische wijze. De Middellandse zee rondom de wijngaarden geeft de wijnstokken een natuurlijke koeling. Elegantie en puurheid in de fantastische wijnen is het gevolg.

Domaine Jean Féry & Fils

Rond 1860 kocht Nicolas Jacob Féry een ezel en een stukje wijngaard in Echevronne. Echevronne ligt net achter het dorpje Pernand-Vergelesses. Het domein bleef al die jaren in familiehanden. In 2006 kreeg het een geweldige kwaliteitsimpuls met de komst van ‘wijntovenaar’ Pascal Marchand. Pascal is een Canadees uit Franstalig Quebec die in 1984 naar Beaune kwam en de man is achter het succes van Domaine de la Vougeraie. Hij adviseert wereldwijd diverse bedrijven, waaronder Joseph Phelps in Californië voor – niet toevallig – de wijnen van chardonnay en pinot noir. 2006 was zijn eerste oogst bij Jean Féry. De 10 hectaren wijngaard van Féry liggen verspreid over de deelgebieden Hautes Côtes de Beaune, Côte de Nuits en Côte de Beaune. Opvallend is hoe nauwkeurig hier de ontwikkeling van de druif gedurende het hele seizoen gevolgd wordt. Vanaf 2012 is het domein gecontroleerd biologisch, Ecocert.

http://www.fery-vin.fr

Domaine Gayda

In 2002 zag Domaine Gayda het levenslicht en werd opgericht door Tim Ford. Tim vluchtte uit Zimbabwe voor het Mugabe-regime en startte in Zuid-Frankrijk dit project samen met de gedreven jonge Vincent Chansault. De Fransman Chansault was jarenlang de tweede wijnmaker van het fameuze wijnhuis Boekenhoutskloof in Zuid-Afrika. De wijnmaker en eigenaar van Boekenhoutskloof Mark Kent is dan ook als adviseur betrokken bij dit domein. Het hypermoderne Gayda ligt vlakbij het ontroerende stadje Carcassonne. Uit die omgeving komen ook de druiven. Zestig procent van eigen wijngaarden en de andere druiven van wijnboeren waarmee lange termijncontracten zijn afgesloten. Chansault werkt het liefst met verschillende terroirs om daar uiteindelijk de mooiste blend van te maken. De druiven teelt Gayda zoveel mogelijk biologisch.        

Uit de Column van Frank Jacobs, redacteur van Pers Wijn: ‘In de Languedoc werd ik het meest gegrepen door ons bezoek aan Domaine Gayda in Brugairolles. Dit plaatsje ligt even boven Limoux, in het hart van de appellatie Côtes de Malepère. Het gebouw ziet er van buiten uit of het al jaren op die plek staat, maar blijkt pas enkele jaren geleden neergezet te zijn. In de wijnmakerij ziet niets er bewust wat ouder uit. Alles is hier state of the art; louter de allernieuwste materialen en wijnmaaktechnieken worden gebruikt. Dat blijkt ook bij het proeven van de wijnen. Niet alleen smaken die loepzuiver, maar ze zijn ook zonder uitzondering karaktervol. Daarnaast is de naamgeving en uitmonstering opvallend en eigentijds. Op de etiketten is niets te bespeuren van de toch wat obscure appellation Côtes de Malepère. Alle wijnen – ongeveer voor de helft afkomstig van druiven van eigen wijngaarden met een duidelijk Atlantische invloed en een aantal percelen in La Livinière in Corbières, en voor de andere helft van aangekocht fruit van voornamelijk oude stokken in verschillende delen van de Languedoc en de Roussillon – dragen de benaming Vin de Pays d’Oc.’

http://www.gaydavineyards.com

Domaine de l’Horgelus

Het domaine de L’Horgelus ligt in het hart van de Gascogne met 34 hectare aan wijngaarden. De jonge Yoan le Menn heeft de leiding van dit bedrijf in handen. Hij moderniseerde het bedrijf en maakte het groter. Het resultaat? Echte plezierwijnen met een heerlijke frisheid en fruitigheid. Horgelus maakt overigens ook een beetje Armagnac.

http://horgelus.com

Domaine Claudie Jobard

Claudie Jobard is de drijvende kracht achter dit domein, maar de hele familie Jobard zit tot over de oren in de wijn. De moeder van Claudie is een van de meest gerespecteerde wijnmaaksters in de Bourgogne. Ze maakt sinds 1968 de topwijnen van handelshuis Drouhin. Vader Roger is pépiniériste, kweker van druivenstokken. Domaine Jobard bezit percelen in de kalk- en leemhoudende heuvels van Rully. Daar heeft hij het beste materiaal aangeplant. Claudie beheert sinds 2002 het familiedomein en is ook chef-oenologue van handelshuis Remoissenet in Beaune.

Anne-Claude Leflaive

2002 was de eerste oogst van de toen 30-jarige Claude Pichard, een zeer begenadigd wijnmaker. Claude komt uit de Bourgogne waar zijn ouders en voorouders hem het wijnmaken met de paplepel aanreikten. Uiteindelijk raakte hij gebrouilleerd met zijn ouders, maar niet met zijn opa. Claude wilde weer druiven verbouwen en wijn maken zoals die laatste, maar dat stond vader Pichard niet aan. Als erfschat kreeg hij de 112 jaar oude wijnpers mee en daarop vinifieert hij nu zijn wijnen. Anne-Claude Leflaive van het beroemde Bourgognehuis Domaine Leflaive zag hoe goed Claude bezig was en werkt sinds de zomer van 2008 met hem samen. Zij zorgt voor extra financiële middelen én know-how en brengt zo het wijnhuis naar de top van rode Loirewijnen.

http://www.leflaive.fr/fr/

Domaine Yves & Pierre Martin

Wijndomein dat enorm in opkomst is dankzij een prachtige samenwerking van vader en zoon. Vader Yves koestert het goede van wijngaard en wijnkelder. Zoonlief Pierre krijgt de vrije hand om te moderniseren waar dat de wijnen ten goede komt. De wijnen van de prachtig gelegen wijngaarden in Chavignol verbeteren oogst na oogst. Zij maken ook een fascinerende Sancerre met houtrijping van hun beste wijngaarden. Deze zijn gelegen op de steilste wijnhelling uit Sancerre genaamd ‘Cul de Beaujeu’.

Les Moulin des Nonnes

Le Moulin des Nonnes ligt in het hart van de Minervois aan de weg van Carcassonne en Narbonne. Al vier generaties maakt de Andrieufamilie hier wijnen en zoekt daarbij steeds opnieuw naar kwaliteit. Op de 110 hectare wijngaard werken ze hard om aan de biologische AB-eisen te voldoen. Le Moulin des Nonnes is een van de drie grootste biologische wijnbedrijven van Frankrijk. De wijngaarden zijn prachtig in balans en geven gezond en bijzonder mooie druiven. (AB gecertificeerd).

Domaine Ricard

Vincent Ricard – one of the bright young stars of eastern Touraine- heeft 17 hectare wijngaard in Touraine, net buiten het dorpje Thésée la Romaine in het hart van de Loirevallei. In 2004 nam Vincent het bedrijf van zijn vader over. Ondanks zijn jeugdige leeftijd, hij was toen 27 jaar is zijn ervaring rijk. Zo werkte hij bij Phillipe Alliet in Chinon en de beroemde François Chidaine in Montlouis. Het eerste dat Vincent deed, toen hij aantrad was de overstap maken naar biologische wijnbouw en de rendementen beperken. Op zoek naar Malbec op zijn mooist? Le Vilain P’tit Rouge is een fantastisch voorbeeld. De eerste jaargang was zo ontzagwekkend dat de lokale wijnautoriteiten weigerden de wijn de appellationstatus te geven. De wijn was in hun ogen te uitgesproken. Vincent besloot daarop de wijn de gemene kleine rode te noemen.

http://domainericard.com/

Domaine Bruno Sorg

Sorg bezit wijngaarden van de Grand Cru’s Pfersigberg, Eichberg en Florimont. De kracht van de hun is een samenspel tussen uitgesproken, zuivere aroma’s en smakelijke, opwekkende zuren. Renée en Bruno Sorg richtten hun wijnbedrijf op in 1965 te in Ingersheim. In 1972 verhuisden ze naar Eguisheim en daar zit het bedrijf nog steeds. De vergistingstanks staan sinds 2004 in de nieuwe vinificatiekelder net buiten dit schilderachtige dorp, verscholen voor wijntoeristen. François en Régine Sorg die het bedrijf nu leiden, werken alleen met druiven uit de eigen wijngaard. Ze telen de druiven volgens de methode van de doordachte wijnbouw, viticulture raisonnée, dus zoveel mogelijk biologisch. De maximale productie van dit huis is laag met 80.000 flessen per jaar.

http://www.domaine-bruno-sorg.com

Domaines Vic

De historie van het schitterend gelegen kasteel van Domaine Vic gaat terug tot het jaar 1202. In 1905 kocht de overgrootvader van de huidige eigenaren het landgoed en hervormde het tot een modern wijnbedrijf. Zonen Jerôme, Robert en Bruno Vic beheren het nu. Het landgoed ligt nabij Vias tussen Béziers en Agde, niet ver van de Middellandse Zee. De wijngaarden strekken zich uit over 390 hectare en hebben een bijzonder karakter. De ondergrond bestaat namelijk uit basalt van vulkanische oorsprong en klei en kiezel. Dat is dus een arme voedingsbodem waarop de druivenstokken hard moeten werken om te kunnen overleven. Dit resulteert in weinig druiven maar wel in druiven van ongehoord goede kwaliteit en concentratie.

Domaine Testut

Als familiebedrijf is Domaine Testut opgericht in 1967 door Philipe Testut. Tegenwoordig is zijn zoon Cyril eigenaar en wijnmaker van dit 13 ha. omvattende domein in hartje Chablis. Anders dan veel boeren in deze regio oogsten ze hier de druiven nog met de hand! Hierdoor is het oogstmoment vaak zo goed getimed dat je een volle, rijpe Chablis in de neus ontdekt met toch een fabelachtige mineraliteit in de afdronk. Dit huwelijk is pure identiteit waaraan je de echte Chablis herkent. Domaine Testut houdt er een bescheiden pr beleid op na waardoor je de wijnen echt zelf moet ontdekken en ze niet plat geschreven worden door de wijnpers.

Hongarije

Nyakas Budai

Wijnbedrijf Nyakas ligt in de wijnregio van Buda ongeveer 25 km ten westen van de hoofdstad Budapest. Deze regio kent een eeuwenoude wijn traditie. De leiding is in handen van Ernő Malya en Beáta Pühra. Malya nam het bedrijf in 1997 over en verbouwde gehele wijnkelder en voorzag het van de modernste apparatuur. Het domein telt 124 ha. wijngrond en maakt alleen maar wijnen op rvs. Geen houten vat komt er naar binnen. Dit in tegenstelling tot de klassieke Hongaarse manier van wijnmaken. De naam Nyakas komt van de naam van de heuvels van Nyakas waar het wijnhuis ten oosten op uit kijkt. Het plaatsje Tök waar Nyakas zit staat bekend om het fokken van paarden, vandaar de paardekop op het etiket.

http://www.nyakas.hu

 

TOKAJ-HETSZOLO

 

Het prachtige en eeuwenoude domein Tokaj-Hétszőlő is in 2009 overgenomen door het wereldberoemde Chateau Cos d’Estournel uit de Bordeaux. Door deze overname is er een gewelidge impuls gekomen in de kwaliteit en in de aanwezige know-how. Vanaf 2012 zullen de wijnen biologisch gecertificeerd zijn. Het woord Hetszolo betekent niets anders dan ‘7 percelen wijngaard’, uitgekozen door de oprichters de Familie Garai. Het spreekt voor zich, de 7 meest vruchtbare percelen van de Tokaji berg.

http://www.tokajhetszolo.com

Italië

Antica Corte Pallavicina

De wijnen zijn niet het hoofdbestandeel van deze boer. Dit bedrijf is beroemd om zijn geweldige hamsoorten. Vanwege de uitstekende combinatie van deze wijn met hun eigen charcuterie blijven ze de mousserende Fortana maken!

http://www.acpallavicina.com/

Elvio Cogno

Elvio Cogno is een begrip in Piemonte. In zijn voetsporen vertellen Nadia Cogno en Valter Fissore nu het familiewijnverhaal. De Cognowijngaarden vallen in de Cru Ravera van Langhe, het gebied rond Alba. Ze liggen als een schelp rond de wijngebouwen, die zeer smaakvol en functioneel zijn gerestaureerd. Kleindochter Elena gaf haar naam aan een speciaal stukje Barolo, aangeplant in haar geboortejaar. De Barolo, Barbera en Dolcetto van Cogno behoren stuk voor stuk tot de beste in de Langhe (het gebied rond Alba). Cogno verbouwt ook Nas-Cëtta. Dit is een bijna uitgestorven plaatselijke witte druif en haar wijn uniek in de wereld.

http://www.elviocogno.com/

Isole e Olena

Isole e Olena in Chianti Classico dankt zijn dubbele naam aan de samenvoeging, lang geleden, van twee afzonderlijke bezittingen. Olena is een middeleeuws gehucht met nauwelijks tien huizen rond de kerk en omringd door wijngaarden, Isole is een oude boerderij. De bezitting is bijna 300 ha groot, waarvan 250 ha bos, 40 ha wijngaard en een paar ha olijven. In de jaren ’50 raakte de Turijnse advocaat De Marchi door een reeks toevalligheden in bezit van het geheel. In 1976 vestigde zijn jongste zoon Paolo zich, na een studie wijnbouw in Turijn en een stage in Californië, op Isole. Paolo heeft het wijngoed grondig gereorganiseerd. Wijngaarden onder aan de hellingen werden gerooid, verwilderde percelen hogerop weer in cultuur gebracht. Na alle investeringen aan de landbouwkant was eindelijk de kelder aan de beurt: in 2001 kon de prachtige nieuwe, grotendeels ondergrondse kelder worden ingewijd. Een prachtig domein!

 

Pieri Agostina

Het kleine wijngoed Pieri Agostina ligt in het zuiden van Montalcino en wordt geleid door de jonge Francesco Monaci (de eigen naam van zijn moeder is Pieri). Het eerste jaar dat gebotteld werd, was 1994. Francesco is onvermoeibaar en zeer bevlogen. Hij werd onverwacht snel beloond voor zijn inspanningen toen zijn Rosso di Montalcino 1995 de zeldzame onderscheiding van drie glaasjes kreeg in de Gambero-Rosso-gids. Hij is een voorstander van relatief korte rijping in kleine vaten en experimenteert met barriques en grotere formaten. Zijn wijnen worden gekenmerkt door compact fruit, fijn hout en soms een zuidelijk aandoende kruidigheid. Ze zijn duidelijk modern in stijl, altijd goed en vaak zeer goed, maar voor Montalcino bescheiden in prijs.

http://www.pieriagostina.it/

Vini Santa Barbara

Eind jaren ’80 besloot Stefano Antonucci te stoppen met zijn werk bij een bank en zich te gaan wijden aan de wijngaarden van zijn familie. Dat heeft hij grondig gedaan. Intussen is het bezit uitgebreid tot 40 ha en worden de wijnen zorgvuldig in eigen beheer gemaakt in de voorbeeldige kelder. Het plaatsje Barbara, ongeveer halverwege de lijn Urbino – Ancona, heeft zijn naam gegeven aan het bedrijf. Kelders en kantoren zijn gevestigd in een achttiende-eeuws complex dat zowel smaakvol als doelmatig is verbouwd. De belangrijkste soort (28 ha) is de witte Verdicchio, waarvan Santa Barbara nu vijf typen wijn maakt, oplopend van de vlekkeloze basiskwaliteit via wijnen met meer concentratie en eventueel houtrijping tot een decadente wijn uit laat geoogste druiven.

http://www.vinisantabarbara.it

Sorelle Bronca

Het wijnhuis Sorelle Bronca maakt sinds de jaren tachtig wijn van druiven uit het beste gebied voor prosecco; Valdobbiadene. Naast prosecco maken ze ook enkele, stille kwaliteitswijnen uit het buurgebied Colli di Conegliano. Antonella Bronca leidt het familiedomein, samen met haar man Piero en nichtje Elisa (wijnmaakster). Het bedrijf kiest steeds weer het pad van kwaliteit en communiceert op een bescheiden manier. In Italië behoren hun prosecco’s al jaren bij de top en nu ze zich meer op export richten ook in het buitenland. 

Elisa maakt prosecco op een verfijnde manier. Ze gebruikt daarbij geen dosage van bijvoorbeeld rietsuiker of bruine suiker. Doordat hun prosecco alleen suikers van de druif zelf bevat zijn ze fruitiger en eleganter dan die van hun concurrenten. Een bijkomend voordeel is dat door deze natuurlijke manier van werken weinig sulfiet nodig is.

http://www.sorellebronca.it/

Nieuw-Zeeland

Borthwick Estate

Paddy Borthwick is een super enthousiaste wijnmaker en eigenaar van dit familie domein in het hart van Wairarapa. Sinds 1996 is Paddy eigenaar van de 27 hectare wijngaarden die moeiteloos opgaan in de beeldschone omgeving. Het gebied Wairarapa heeft excellente groeicondities en de bodemstructuur met veel stenen en rivierafzettingen zorgen voor mooie rijpe oogsten. Het wijnmakers vak zit Paddy al vroeg in het bloed en voor hij zijn eigen winery begon had hij er al 15 jaar internationale werkervaring opzitten, hiervan werkte hij 5 jaar als wijnmaker in Marlborough. Gestaag werkt hij aan mooie wijnen en laat de kwaliteit onder de kurk/ schroefdop zijn werk doen om mensen te overtuigen van zijn wijnen. Paddy gebruikt alleen druiven van eigen wijngaarden en dus geen gedoe met aankoop van druiven/ most om maar meer wijn te kunnen maken.

http://www.borthwick.co.nz

Herzog

De Herzogfamilie verbouwde al wijn in Zwitserland sinds 1630. Hans Herzog studeerde aan de beroemde Universiteit van Wädenswil en heeft een diploma in de wijnbouw en een masterdiploma in de wijnbereiding, plus de ervaring van ruim 40 jaar als wijnboer/wijnmaker.

Hij is een innovatieve wijnbouwer die graag experimenteert. Ondanks het  succesvolle domein in Zwitserland, bleef hij zoeken naar de ideale plek voor zowel Bourgogne- als Bordeauxstijl wijnen die kunnen concurreren met ’s werelds beste. Zijn zoektocht leidde hem naar Nieuw-Zeeland, waar hij de perfecte omstandigheden in Marlborough vond.

Hans identificeerde een uniek stuk grond grenzend aan de oevers van de rivier Wairau die alle elementen had om verder te gaan met zijn traditie. Inmiddels zijn de Bourgogne- en Bordeauxstijlwijnen wereldberoemd. Maar ook van ‘vreemde’ druiven als grüner veltlinter, montepulciano en viognier tovert hij de mooiste wijnen.

http://www.herzog.co.nz

Oostenrijk

Kloster am Spitz

Thomas Schwarz runt domein Kloster am Spitz sinds 2005. Hij nam het over van zijn ouders en drukte gelijk zijn stempel door over te gaan op biologische wijnbouw. Sinds 2008 is het bedrijf officieel bilogisch gecertificeerd. Per jaar worden ongeveer 50.000 flessen wijn gemaakt, waarvan 1/3 wit en 2/3 rood. Thomas Schwarz is (gelukkig) geen doorsnee wijnmaker. Hij maakt wijnen met een duidelijk smaakprofiel zonder de elegantie en structuur uit het oog te verliezen. Een jonge topper om te volgen!

http://www.klosteramspitz.at/

Portugal

Niepoort

Geen porthuis wordt op zo’n persoonlijke wijze geleid als Niepoort. Verantwoordelijk voor deze persoonlijke stijl van leidinggeven is de jonge en enthousiaste Dirk van der Niepoort, afstammeling in de zesde generatie van de van oorsprong Nederlandse oprichters van Niepoort. Het Nederlandse paspoort wordt door de huidige eigenaren nog met trots gedragen. Het huis werd in 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Vijf jaar later werd Franciscus, de eerste Van der Niepoort in het huis, zijn partner. Toen Kebe korte tijd later overleed, werd het portbedrijf volledig eigendom van Van der Niepoort. De laatste jaren is door Dirk van der Niepoort (1964) veel aandacht besteed aan de kwaliteit van alle door het huis gemaakte ports.

http://www.niepoort-vinhos.com

Spanje

Bodegas Borsao

In de wijnstreek Campo de Borja zijn wijncoöperaties een vanzelfsprekendheid. Iedereen doet waar hij goed in is en bundelt de krachten. Borsao is een nieuwerwetse coöperatie en loopt al jaren voorop in dit gebied. De eerlijke, rechtdoorzee kwaliteit maakt deze wijnen tot overtuigende kandidaten voor huiswijnen. De Tres Picos Garnacha is een zeer betaalbare wijn van oude wijnstokken die al vaker 92 of meer punten scoorde bij ’s werelds meest invloedrijke wijnjournalist Robert Parker.

http://www.bodegasborsao.com/

Bodegas Camilo Castilla

Bodegas Camilo Castillo is de oudste wijnkelder van de Spaanse streek Navarra. Het domein bezit maar liefst 50 hectare met moscatel, de grootste aanplant van de regio. De specialiteit van dit huis is dan ook de zoete wijnen van deze druif. De Capricho de Goya rijpt zeven jaar! De eerste drie jaar in glazen ‘Demijohns’ die buiten bloot staan aan alle soorten klimaat en licht. Daarna rijpt de wijn vier jaar in eiken vaten.

http://www.bodegascamilocastilla.com/

Bodegas Egomei

Bodegas Finca Egomei telt 35 hectare wijngaard en bezit schitterende oude stokken van tempranillo en graciano. Het resultaat is verbluffend. Sinds de oogst van 2006 is Bodegas Camilo Castillo (uit Navarra) eigenaar van dit Riojadomein. Het resultaat is verbluffend.

http://www.bodegasab.com/main/egomei.html

Bodegas Viña Elena

Bodegas Viña Elena is in 1948 opgericht en heeft 200ha wijngaard. Het bedrijf maakt moderne wijnen van met name de monastrelldruif. De kleindochter van de oprichter Elena Pacheco leidt het bedrijf en weet er een reeks voortreffelijke wijnen te maken.

http://www.vinaelena.com/

Finca La Emperatriz

Finca la Emperatriz ligt middenin het hart van Rioja Alta, vlakbij Haro halverwege de bergrug Sierras. Het domein heet al meer dan 100 jaar La Emperatriz, De Keizerin, omdat het ooit toebehoorde aan Maria Eugenia de Montijo. Zij was de vrouw van Napoleon III en dus de keizerin van Frankrijk. Toen al had het domein een uitstekende naam. Pas sinds 2005 maakt het bedrijf echter weer wijnen onder eigen label. Daarvoor toverden de eigenaren het bedrijf eerst om naar een state-of-the-art wijnmaakbedrijf. Het is met 100 hectare prachtig onderhouden wijngaarden vol oude stokken de grootste landeigenaar van de regio. De bodem hier doet chateauneufachtig aan met zijn grote kiezels.

http://www.bodegaslaemperatriz.com/

Bodegas Parato

Vlak na de burgeroorlog (1975) begon José Elías Andreu, Parato. Als eerste kocht hij Can Campmany dat 36 hectare groot was. Parato heeft nu 94 hectare aan wijngaarden, verspreid over vier eigen bodegas; Can Campmany, Can Respall de Renardes, La Fanga en Camp Nou. Het bedrijf groeide zo snel uit liefde voor het prachtige landschap, de kwaliteit van de druiven en de drang om bijzondere wijnen te maken.

http://www.parato.es/

Bodegas Tera y Castro

Tera y Castro is een jong domein dat zich gespecialiseerd heeft in het maken van wijnen voor de gastronomie. De wijnen worden gemaakt door de jongste broer van Angel Calleja. De fameuze wijnmaker zelf, adviseert vanaf de zijlijn.

http://www.teraycastro.com/

Bodegas Eidosela

Bodegas Eidosela is opgericht in 2003, het geesteskind van een kleine groep van ondernemende, gelijkgestemde druiventelers. Bodegas Eidosela is gelegen in de sub-zone ‘Condado de Tea’ en heeft een totaal van 45 hectare waarvan  Albariño, Treixadura en Loureiro het belangrijkst zijn. Het bedrijf maakt wijnen die modern ogen en smaken.

http://www.bodegaseidosela.com

Zuid-Afrika

De Waal/Uiterwyk Estate

Negen generaties gepassioneerde wijnmakers Wijnhuis De Waal heeft een rijke historie met negen generaties gepassioneerde wijnmakers. Altijd hebben ze zich gericht op het aanbieden van kwaliteit boven kwantiteit. De Waal maakt dan ook een beperkt assortiment wijnen. Hun volwassen wijngaarden leveren druiven die zorgen voor diepe, rijke wijnen, die liefdevol bekend staan om hun constante kwaliteit en plezier. Sinds 1682 Al in 1682 ging de Nederlandse boer De Waal van Kampen naar Zuid-Afrika om zijn vee te laten grazen in de vruchtbare vallei nabij Stellenbosch. De huidige bedrijfsvoering is in handen van drie bescheiden broers De Waal. Pieter heeft de leiding en coördineert de verkoop, Daniël maakt de rode wijnen en Johannes de witte. Daniël werkte onder meer een jaar op Château l’Angélus in Saint-Émilion. Dit is duidelijk te proeven aan deze Frans georiënteerde wijn die elk jaar een gouden medaille wint op het Concourse Mondiale in Brussel. Decanter koos De Waal als wijnhuis dat een van de 10 beste varietals van Zuid-Afrika maakt. De Platter Wine Guide of South Africa 2010 gaf De Waal zes maal vier sterren of meer.

http://www.dewaal.co.za

 

Bodegas Viña Elena, Jumilla, Spanje, http://www.vinaelena.com

Bodegas Borsao, Campo de Borja, Spanje, http://www.bodegasborsao.com

Domaine de l’Horgelus, Zuidwesten, Frankrijk, http://www.horgelus.com

Domaine Gayda, Languedoc, Frankrijk, http://www.gaydavineyards.com

Nyakas Budai, Buda Etyek, Hongarije, http://www.nyakas.hu

Finca l’Emperatriz, Rioja, Spanje, http://www.bodegaslaemperatriz.com

Uiterwyk Estate, Stellenbosch, Zuid-Afrika, http://www.dewaal.co.za

Domaine d’Aupilhac, Languedoc, Frankrijk, http://www.aupilhac.com

Bodegas Camilo Castilla, Navarra, Spanje, http://www.bodegascamilocastilla.com

Domaine Ricard, Loire, Frankrijk, http://domainericard.com

Takler Pince, Szekszárd, Hongarije, http://www.takler.com (in het Hongaars)

Neiss, Pfalz, Duitsland, http://www.weingut-neiss.de

Bodegas Parato, Penedès, Spanje, http://www.parato.es

Domaine Bruno Sorg, Elzas, Frankrijk, http://www.domaine-bruno-sorg.com

Bodegas Tera y Castro, Rueda & Toro, Spanje, http://www.teraycastro.com

Domaine de la Verpaille, Bourgogne, Frankrijk, http://www.domainedelaverpaille.com

Bodegas Egomei, Rioja, Spanje, http://www.bodegasab.com (in aanbouw)

One Comment leave one →
  1. maart 16, 2012 12:52 pm

    De dames van Hubert Bouzereau-Gruere & Filles hebben inmiddels ook een website…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: